karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

H Σοφία Σακοράφα, η Κρήτη και το Παγκόσμιο ρεκόρ του 1982

11 May 2021 Written by

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

40 χρόνια μετά το εκπληκτικό Παγκόσμιο ρεκόρ, που έκανε στα Βενιζέλεια στα Χανιά (26/9/1982), όταν εκτόξευσε το ακόντιο στα 74.20, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στον Ελληνικό αθλητισμό, η Σοφία Σακοράφα, επέστρεψε στην Κρήτη, αυτή τη φορά, ως νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Είναι η μοναδική γυναίκα πρόεδρος στα 124 χρόνια ιστορίας της Ομοσπονδίας του Ελληνικού κλασσικού αθλητισμού και τα σωματεία της χώρας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, της έδωσαν τα σκήπτρα, να ηγηθεί.

Συναντήσαμε την Σοφία Σακοράφα, στο ανακαινισμένο Στάδιο Ελευθερίας και είχαμε την ευκαρία να συζητήσουμε για την ατζέντα της πρώτης της επίσκεψης στην Κρήτη, μετά την εκλογή της, αλλά και για τον Κλασσικό αθλητισμό στην Κρήτη.

Στην όψη της μεγάλης πρώην Παγκόσμιας πρωταθλήτριας, στο Στάδιο Ελευθερίας, αρκετοί ήταν οι αθλητές και οι προπονητές, που έσπευσαν να σφίξουν το χέρι της πρώην μεγάλης ακοντίστριας και να φωτογραφηθούν μαζί της.

Η Σοφία Σακοράφα, με αφορμή την παρουσία της στο νησί , συζήτησε τους φορείς της Κρήτης, είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, συζήτησαν τους τρόπους καλύτερης διάδοσης του κλασσικού αθλητισμού στο νησί, αλλά και της σύνδεσης του, με τον αθλητικό τουρισμό, είχε συναντήσεις με σωματεία της Κρήτης και αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τόσο το Παγκτήριο στάδιο, όσο και το ανακαινισμένο στάδιο Ελευθερίας, απο το οποίο και έμεινε εντυπωσιασμένη.

Το Ηράκλειο, θα πάρει μεγάλες διοργανώσεις, τόσο σε εγχώριο, αλλά γιατί όχι και σε διεθνές επίπεδο, μας προανήγγειλε η Σοφία Σακοράφα, την οποία και συναντήσαμε στο Στάδιο Ελευθερίας, όπου και παρακολούθησε, νέους κρητικούς αθλητές, που συμμετείχαν στα «Κνώσσεια».
Η αγάπη της για την Κρήτη, η οποία της χάρισε την μεγαλύτερη αθλητική στιγμή στην καριέρα της, αλλά και μια απο τις κορυφαίες του Ελληνικού αθλητισμού, το Παγκόσμιο ρεκόρ, του 1982, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει την εκκίνηση της συζήτησης μας.

Η ίδια αποκαλεί την Κρήτη «δεύτερη πατρίδα της» καθώς είναι έντονη η σχέση της με το νησί απο το 1982 και μετά που έγραψε ιστορία.

Οπως μας είπε η πρώην Παγκόσμια πρωταθλήτρια «η Κρήτη είναι για μένα κάτι το ιδιαίτερο. Τα Χανιά, που είναι η πόλη που έκανα το Παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά γενικότερα η Κρήτη, θεωρώ ότι είναι η δεύτερη πατρίδα μου και την αγαπώ πολύ. Ερχομαι πολύ συχνά και αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν βρίσκομαι εδώ».

Για την πρώτη της επίσκεψη στην Κρήτη, ως νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τα σωματεία, μας είπε πως «έμεινα πολύ ικανοποιημένη. Οι συζητήσεις που γίναμε με τον κ. Περιφερειάρχη και με τον κ. Δήμαρχο και με όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού ήταν πολύ παραγωγικές. Συμφωνήσαμε να κάνουμε πράγματα, απο κοινού και αυτό έχει σημασία. Ο αθλητισμός πρέπει να παντρεύεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αλλά και με δράσεις που μπορούν να γίνουν απο κοινού. Αυτό είναι πολυ σημαντικό. Θα τα δείτε στο μέλλον και θα σας αρέσουν και εσας».

Η Σοφία Σακοράφα, μας μίλησε και για το επίπεδο του κλασσικού αθλητισμού στην Κρήτη, όπου το νησί πρωταγωνιστεί σε Πανελλήνιο επίπεδο, έχει ιστορικούς συλλόγους και έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές.

Οπως μας είπε «η Κρήτη αγαπάει τον κλασσικό αθλητισμό. Εχετε ιστορικά σωματεία. Πολύ μεγάλα σωματεία. Εχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στο Ηράκλειο και στα Χανιά, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Κρήτης. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι το Υπουργελίο αθλητισμού θα στηρίξει όλες αυτές τος προσπάθειες, για το καλό του αθλητισμού, αλλά κυρίως για τα νέα παιδιά και τα σωματεία. Πρέπει να στηριχθούν τα σωματεία γιατί είναι η ψυχή του αθλητισμού στη χώρα. Αν δεν στηριχθούν τα σωματεία χαθήκαμε».

Την ώρα της συζήτησης μας με την Σοφία Σακοράφα, Κρητικόπουλα του Κρητικού αθλητισμού, έδιναν την μάχη τους, στα «Κνώσεια» στο στάδιο Ελευθερίας, όπου διεξάγονταν οι αγώνες. Η ίδια έδειξε ενθουσιασμένη με την κατάσταση στο ανακαινισμένο Στάδιο Ελευθερίας.

Οπως μας είπε «αυτό που βλέπω είναι κάτι υπέροχο. Μπορώ να πώ ότι παντρεύεται με την αρχαία μας ιστορία. Και είναι αυτό που έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις, αυτά τα τείχη γύρω και αυτό το υπέροχο στάδιο και να βλέπεις όλους αυτούς τους νέους αθλητές να αγωνίζονται, προσδοκώντας το καλύτερο ως επίδοση για το μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια, μακάρι να το ολοκληρωθεί το στάδιο και να γίνει όπως ονειρεύεστε. Να δούμε σύντομα αγώνες εδώ στην περιοχή. Θα είμαι σίγουρα παρούσα».

Η τελευταία ερώτηση-ευχή, αφορούσε στο δύσκολο έργο που ανέλαβε στην ηγεσία του ΣΕΓΑΣ, ως πρώτη γυναίκα στη ιστορία της Ομοσπονδίας. Η ίδια έχει επίγνωση του δύσκολου έργου που αναλαμβάνει. Της ευχηθήκαμε καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Οπως μας είπε «έχω απόλυτη ανάγκη της ευχής σας και θα την κρατήσω. Τα σωματεία μου έδωσαν την δυνατότητα να γίνω πρόεδρος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Θελω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρω, αλλά δεν είναι θέμα μονάχα της προέδρου. Η επιτυχία είναι θέμα όλου του διοικητικού συμβουλίου και των ανθρώπων του αθλητισμού. Εχουμε ένα χρέος απέναντι στους ανθρωπους που μας εμπιστεύθηκαν και μας έδωσαν την ψήφο τους».

Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θα έρθουν μεγάλοι αγώνες στο Στάδιο Ελευθερίας

Read 267 times Last modified on Saturday, 15 May 2021 19:16
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi