karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ: Οτι πρέπει να γνωρίζετε για ένα «στολιδι» του αθλητισμού

06 Nov 2012 Written by


Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όπου η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου σημείωνε μεγάλες επιτυχίες στην Α1 κατηγορία, κρατώντας τον φίλαθλο κόσμο της πόλης  «ζεστό» απέναντι στο άθλημα, αναδείχθηκε η ανάγκη κατασκευής ενός μεγαλύτερου γυμναστηρίου που θα στεγάσει τα όνειρα των φίλων της ομάδας και ιδιαίτερα του αποκλειστικού χρηματοδότη της δεκαετούς και πλέον μπασκετικής προσπάθειας, Μανόλη Παπακαλιάτη.

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Το «κλουβί» του Λίντο, ένα γήπεδο χωρητικότητας μετά βίας 1500 θεατών, προσφερόταν ως έδρα, αλλά έμοιαζε πολύ μικρό στα ντέρμπι με τις μεγάλες ομάδες, όπου στα καλά χρόνια της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλείου στην μεγάλη κατηγορία γινόταν το αδιαχώρητο. Ο τότε πρόεδρος του Ηρακλείου με τις «φωνές» του και τις συνεχείς εκκλήσεις προς την Πολιτεία ήταν ο πρώτος που έθεσε  επί τάπητος το θέμα ενός μεγαλύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην πόλη. Το έκανε και ως πρόεδρος του Ηρακλείου, αλλά και ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Απάντηση όμως δεν έλαβε ποτέ από τους φορείς και τα κυβερνητικά όργανα.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η «χρυσή» για τον αθλητισμό του τόπου συγκυρία της παρουσίας του Γιάννη Κουράκη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού (2002) επανέφερε το ζήτημα. Και μάλιστα δυνατά. Ο Ηρακλειώτης Υφυπουργός ήθελε να συνδέσει το πέρασμα του από το κορυφαίο αθλητικό πόστο με ένα έργο πνοής για το Ηράκλειο. Και το έκανε πράξη. Το κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή Δυο Αοράκια, χωρητικότητας 5.200 θέσεων, θεμελιώθηκε από το Γιάννη Κουράκη το 2003, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες. Και ολοκληρώθηκε σχεδόν «αθόρυβα» το 2007, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην πρόσβαση προς το γήπεδο και οι διαμορφώσεις που απαιτούνταν στον περιβάλλοντα χώρο. Με προϋπολογισμό κάτι περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ, η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου ανατέθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών «ΕΔΡΑΣΗ-Χ. ΨΑΛΙΔΑΣ και ΛΥΚΟΔΗΜΟΣ» και την «ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ».

Σήμερα(2012) εννέα  χρόνια μετά την θεμελίωση του έργου, το Ηράκλειο και η Κρήτη έχουν να υπερηφανεύονται για ένα ακόμη «στολίδι» του αθλητισμού. Ένα πραγματικό «παλάτι», το οποίο προκαλεί δέος στον κάθε επισκέπτη. Ένα έργο που μαζί με το Παγκρήτιο στάδιο αποτελούν πλέον τις «ναυαρχίδα» της Κρήτης για την διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ηρακλείου και  του νησιού. Επισκεφθήκαμε το νέο κλειστό γυμναστήριο, ειδαμε από κοντά τους χώρους, την ποιότητα των κατασκευών, την άνεση και την πλέον μοντέρνα τεχνολογία με την οποία έχει εξοπλιστεί και σας καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας μέσα από ένα πραγματικό οδοιπορικό, γιατί κάναμε τρεις ώρες (!) για να δούμε από κοντά όλους τους χώρους και να τα καταγράψουμε τα θετικά και αρνητικά που εντοπίσαμε….

Το ραντεβού με τον Δημήτρη Τσιράκο, τον άνθρωπο που για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου είναι ίσως ο πιο ενημερωμένος στα ζητήματα αυτά, κλείστηκε νωρίς το πρωί. Αυτός που μας έκανε την ξενάγηση στο κλειστό γυμναστήριο ήταν ο Γιάννης Σωτηριάδης, ο επιβλέπων μηχανικός που παρακολούθησε καρέ-καρέ την ολοκλήρωση του έργου.

Πρώτα η αρένα...


«Πάμε πρώτα στην αρένα» μου είπε. Όπου «αρένα» ο μηχανικός εννοούσε την κεντρική σάλα. Το παρκέ και τις κερκίδες. Όταν η βασική πόρτα άνοιξε και το θέαμα αυτό ξεδιπλώθηκε μπροστά μου, εντυπωσιάστηκα. Το «κυρίως πιάτο» του κλειστού γυμναστηρίου ήταν όλο μπροστά μου. Η αίθουσα χωρητικότητας 5.200 θέσεων. Το παρκέ, οι πάγκοι, οι μπασκέτες, οι πτυσσόμενες εξέδρες (χωρούν 1.100 άτομα). Τα σύγχρονα δημοσιογραφικά θεωρεία, τα ηχητικά και φωτιστικά συστήματα. Όλα ήταν σε απόσταση αναπνοής. Το γήπεδο αυτό μπορεί να φιλοξένει αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ.


 

Το προπονητήριο και οι αμέτρητες αίθουσες

Προχωρήσαμε μερικά μέτρα, για να μπούμε σε μια…άλλη αίθουσα. Δίπλα ακριβώς από το βασικό κτήριο έχει κατασκευαστεί το προπονητήριο. Άλλο ένα…κλειστό γυμναστήριο, με τη διαφορά ότι δεν έχει εξέδρες. Διαθέτει δυο γήπεδα για μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ. Στο εσωτερικό του κτιρίου οι αίθουσες είναι αμέτρητες. Και όσο προχωρούσε η ξενάγηση τόσο το δέος γινόταν μεγαλύτερο. Σειρά είχε η αίθουσα βαρέων αθλημάτων. Μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις ενός καλοστημένου γυμναστηρίου. Δίπλα τα άνετα και εξοπλισμένα
αποδυτήρια. Η αίθουσα σάουνας και μασάζ, ανδρών και γυναικών. Τα αποδυτήρια των διαιτητών και των προπονητών. Το ιατρείο και το αντιντόπινγκ κοντρόλ. Οι αποθηκευτικοί χώροι. Τα γραφεία για την διοίκηση του σταδίου. Το κυλικείο των επισήμων. Το κυλικείο των δημοσιογράφων! Ακολουθεί η αίθουσα Τύπου. Με σύστημα μετάφρασης και ακουστικά σε περίπτωση που ο ομιλητής είναι σε ξένη γλώσσα. Με εσωτερικό ασανσέρ (!) ανεβήκαμε στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Ακολούθησε το γραφείο της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, ενώ ο μηχανικός μου εξηγούσε ταυτόχρονα και τα συστήματα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης που υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Τα ηχητικέ συστήματα που είναι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αλλά και αλλά θέματα τεχνικής φύσεως. Όπως το ότι το κεντρικό κτήριο του γυμναστηρίου στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Υπάρχουν και 12 θέσεις για ΑμΕΑ, αλλά και τουαλέτες που να εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Συνολικά το γήπεδο έχει 12 θύρες (κερκίδες). Και 50 θέσεις δημοσιογράφων. Η συνολική χωρητικότητα του γυμναστηρίου είναι 5.222 θεατές.  Εξωτερικά του γυμναστηρίου υπάρχουν φυλάκια για τη φύλαξη και 6 εκδοτήρια εισιτηρίων.«Σύνθετο και σοβαρό έργο»

Ο διευθυντής του έργου κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου, Βασίλης Ραμουτσάκης χαρακτηρίζει το κλειστό γυμναστήριο στα Δυο Αοράκια ως «ένα σύνθετο και σοβαρό έργο. Είναι ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια στην Ελλάδα». Η μελέτη του έργου έγινε από την εταιρεία «Αρχιτεκτονική Βασ. Μπακογιάννης». Η στατική μελέτη από την εταιρεία «Τραβασάρου» και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων από την «ΟΜΗ Άλκον». «Η ομάδα που συνεργάστηκε για την κατασκευή του έργου έχει μεγάλη εμπειρία από ανάλογα μεγάλα αθλητικά έργα, όπως είναι το κλειστό του ΟΑΚΑ και αυτό της Πυλαίας» συμπλήρωσε ο κ. Ραμουτσάκης.


 

«Κόσμημα για το Ηράκλειο»

Στις 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το Test Event του σταδίου για το «Allstargame», αλλά και για τους προκριματικούς αγώνες του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ άνανδρων που θα γίνουν στο ίδιο γήπεδο τον Μάιο. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ο άνθρωπος που έβαλε τη σφραγίδα του για την κατασκευή του έργου αυτού, μιλώντας για το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, τόνισε ότι «αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας και είναι το πιο σύγχρονο Κλειστό αυτή την στιγμή στη χώρα μας που μπορεί να φιλοξενήσει Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις. Όταν ήμουν Υφυπουργός Αθλητισμού είχα εγκρίνει την επιχορήγησή του. Σε αυτό τον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν 12 αθλήματα σάλας, καθώς και πολλές πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Η χωρητικότητα του νέου αυτού κλειστού γηπέδου είναι 5.222 θεατές, από τους οποίους οι περίπου 1.000 σε πτυσσόμενες εξέδρες. Δίπλα ακριβώς στην κυρίως σάλα (εμβαδού 2.098 τ.μ.) έχει κατασκευαστεί ένα βοηθητικό γυμναστήριο-προπονητήριο (εμβαδού 1.600 τ.μ.).Το νέο κλειστό κτίστηκε στην περιοχή Δύο Αοράκια στο Δήμο Νέας Αλικαρνασσού. Συγκεκριμένα, βρίσκεται δίπλα στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και στην Εθνική Οδό. Το συνολικό κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα € 28.000.000 (ανάδοχος: κοινοπραξία
των εταιρειών «ΕΔΡΑΣΗ-Χ. ΨΑΛΙΔΑΣ και ΛΥΚΟΔΗΜΟΣ» και την «ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ»). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003 και η ολοκλήρωσή του αναμενόταν μέσα στο 2005, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έπρεπε όμως να φτάσει το τέλος του 2007, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του «Μεγάλου Κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου» (όπως είναι το επίσημο όνομα). Τα τελευταία εμπόδια για την επίσημη παράδοσή του σε χρήση και τη λειτουργία του είχαν να κάνουν με την κατασκευή των προσβάσεων, καθώς, λόγω προβλημάτων με τις παρακείμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έγινε αναγκαίος ο επανασχεδιασμός μέρους του περιβάλλοντα χώρου.
Το γυμναστήριο φιλοξενείται σε οικόπεδο περίπου 35 στρεμμάτων (33.867) που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αλικαρνασσού.

Σήμερα το κλειστό στα Δυο Αοράκια έχει ανοίξει τις πύλες του σε ομάδες της πόλης, ενώ την διαχείριση του έχει αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου.

Read 7520 times Last modified on Tuesday, 06 November 2012 20:28
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi