karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των διαιτητών»

16 May 2012 Written by

Όταν θέλεις να κάνεις μια συνέντευξη για ένα θέμα όπως αυτό της διαιτησίας, ψάχνεις να βρείς έναν άνθρωπο  που το γνωρίζει καλά. Ψάχνεις να βρεις τον κατάλληλο. Ετσι λοιπόν εμείς επιλέξαμε τον Περικλή Βασιλάκη, πρωην διαιτητή της FIFAκαι καθηγητή διαιτησίας, ο οποίος σταμάτησε την καριέρα το 1995,αλλά ουδέποτε έπαψε να ασχολείται με τον κλάδο τον οποίο τίμησε για πολλά χρόνια.

Συνέντευξη στην Ολγα Σουτζή

Αν ρίξεις κάποιος μια ματιά στο βιογραφικό του Περικλή Βασιλάκη αυτό που θα διακρίνει είναι πως δεν εφησυχάζει ποτέ. Έτσι ετοιμάσαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον άνθρωπο με τις πολλές ανησυχίες και ασχοληθήκαμε με μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα και πάντα παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως σε όλους όσοι ασχολούνται με το εθνικό σπορ…

Από τα πρώτα του λόγια ήταν ευδιάκριτη η ανησυχία του και η επιθυμία για μια καλύτερη σεζόν και ένα καλύτερο αύριο «Έγιναν τραγικά και ακατανόητα λάθη. Πηγαίναμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν θα γυρίσω όμως πολύ πίσω. Νομίζω πως είναι καλύτερα να  σταθούμε  μόνο στην περυσινή σεζόν και να συνεχίσουμε με το σήμερα .Η ΚΕΔ λοιπόν ήταν ανύπαρκτη και δέσμια σε μια εκλογολογία που είχε ως αποτέλεσμα να ασχολούνται όλοι με το τι θα γίνει αν φύγει ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Ουδεμία ενασχόληση με τη διαιτησία καθεαυτή και καμία προσπάθεια για βελτίωση των κακώς κειμένων. Οι διαιτητές δεν είχαν ένα σημείο αναφοράς, δεν είχαν κάποιον να τους κατευθύνει -με την καλή έννοια του όρου- και να τους στηρίζει. Επιμορφωτικά σεμινάρια και επιμόρφωση δεν έγιναν και το μόνο θετικό που θα μπορούσαμε να διακρίνουμε είναι η φυσική κατάσταση των διαιτητών. Οι παρατηρητές έμοιαζαν να είναι σε άλλο γήπεδο, η ΚΕΔ έψαχνε από πού να στηριχθεί και οι ομάδες έψαχναν να βρουν τι γίνεται. Ο Ψυχομάνης ήταν  η μεγαλύτερη αποτυχία της ΚΕΔ. Τον ένοιαζε περισσότερο να διατηρήσει τη θέση του παρά η βελτίωση της διαιτησίας».

  

Τώρα φαίνεται ότι γυρίζει μια νέα σελίδα κ. Βασιλάκη.

«Ακριβώς. Αλλαγές που σίγουρα ήταν  επιβεβλημένες. Έπρεπε ν’ αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούσε το κομμάτι της διαιτησίας.  Τώρα θα πρέπει η νέα ΚΕΔ να μην κάνει τα λάθη των παλαιότερων και να κοιτάξει την ισοδυναμία. Να κάνει σωστή επιλογή διαιτητών και να βλέπει τα πράγματα με το δικό της έμπειρο μάτι.»

 

 -Θεωρείτε ότι στα παραπάνω πρόσωπα η ΕΠΟ έκανε την πιο σωστή επιλογή για καλύτερες μέρες στην ελληνική διαιτησία;

«Πιστεύω ότι η επιλογή αρχιδιαιτητή και γενικότερα της επιτροπής της ΚΕΔ ότι θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Εγώ θα έκανα προκύρηξη θέσεων αν ήθελα να κάνω σωστή και επαγγελματική δουλειά»

 
-Πολλοί αναρωτιούνται για τον τρόπο με τον οποίο η ΚΕΔ αξιολογεί τα παιχνίδια και για το πως ορίζει διαιτητές βάσει αξιολόγησης. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ή να δημοσιοποιούνται οι λόγοι για τους οποίους ορίζονται συγκεκριμένοι διαιτητές σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Υπάρχει άραγε μια κλίμακα διαιτητικής ικανότητας; Μήπως ο ορισμός δημιουργεί καχυποψίες;
«Προσωπικά δε συμφωνώ με τον ορισμό όπως γίνονταν από την ΚΕΔ. Δεν γνωρίζω βέβαια αν κάτι αλλάξει. Προσωπικά εγώ συμφωνώ με τον μερικό ορισμό όπως ακριβώς γίνεται στην Ιταλία. Δηλαδή να αξιολογούται παιχνίδια και να επιλέγονται δυο η τρεις διαιτητές και να γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε αυτού. Πιστεύω ότι αυτό το «μοντέλο» ορισμού θα ήταν καλύτερο και θα βοηθούσε λίγο περισσότερο και  την καχυποψία όπως λέτε.»

 -Είστε ένας από τους ανθρώπους που βλέπουμε στην τηλεόραση κατά την διάρκεια τις αγωνιστικής σεζόν όπου κρίνεται και σχολιάζετε  αμφισβητούμενες φάσεις; Πόσο πολύ βοηθάει αυτό το φαίνομενο και πόσο δίκαιο είναι για τους διαιτητές

«Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εγώ προσωπικά το έχω αντιγράψει από Ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σαν κρίση φάσης δεν είναι κακό άλλωστε η κριτική βοηθάει σε όλους τους τομής τις ζωής μας.. Το να δικάζεις τον διαιτητή χωρίς να είσαι στο γήπεδο είναι λάθος. Το να κρίνεις επιμέρους φάσεις όμως είναι άλλο και αποτελεί το ζητούμενο απ' αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι η τηλεκριτική προσφέρει γενικότερα βοήθεια σε παίκτες παράγοντες αλλά και στους διαιτητές θα έλεγα και βέβαια το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε και να σχολιάσουμε τυχόν λάθη. Κάποιες φορές  στενοχωριέµαι πάρα πολύ. Πολλούς από αυτούς τους διαιτητές τούς έχω και φίλους µου. Βέβαια, το καλό είναι πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν δέχομαι από κανέναν τηλεφωνήματα την επόμενη µέρα. ∆εν είναι του στυλ µου.»
- Όταν παρακολουθείτε έναν αγώνα ποδοσφαίρου µπορείτε να τον απολαύσετε ή το βλέµµα σας είναι στραµµένο στον διαιτητή;

«Εστιάζω αυστηρά στον διαιτητή. ∆εν µπορώ να γίνω απλός θεατής ,ούτε καν στην Πρέβεζα, η οποία είναι η οµάδα µου.»

 -Κάπου εδώ τίθεται και το ερώτημα υπάρχουν σήμερα καλοί διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Ελάχιστοι. Πολύ λίγοι και μάλιστα για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα έλεγα  τρεις με τέσσερις είναι οι καλοί διαιτητές που όμως δεν θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα τους. Υπάρχουν διαιτητές που αδικήθηκαν και το αντίθετο κάποιοι που υπερεκτιμήθηκαν. Χάθηκαν πανάξιοι διαιτητές για να περάσουν κάποιοι ημέτεροι.

-Είδαμε τα τελευταία χρόνια κάποιους διαιτητές να κάνουν λάθη ασυγχώρητα είτε για λόγους αδυναμίας είτε για λόγους άγνοιας.

«Δεν υπάρχει εμπειρία παρά ελαχίστων περιπτώσεων.»

-Τι θα προτείνατε να γίνει;

« Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να υπάρχει επιμόρφωση που όπως έχω επαναλάβει λείπει. Παράλληλα οι διαιτητές να έχουν σιγουριά στον εαυτό τους να κοιτάζουν μόνο την δουλειά τους και να έχουν τ’αυτιά τους κλειστά και να παίζουν με καθαρό μυαλό»

-Κύριε Βασιλάκη στην λίστα των διαιτητών τις μεγάλης κατηγορίας υπάρχει και ένα δικό μας παιδί και μιλάμε βέβαια για τον Μιχάλη Κουκουλάκη.

Θα θέλαμε να μας μεταφέρεται την δική σας άποψη.

«Τον Μιχάλη τον συμπεριλαμβάνω μέσα σε αυτούς τους τρεις με τέσσερις καλούς διαιτητές που προανέφερα. Είναι πολύ καλός διαιτητής με μέλλον και παράλληλα έχει εξαίρετο χαρακτήρα»

Και μετά από όλα αυτά τα… καλά ζητήσαμε από τον πρώην διαιτητή να ευχηθεί ενόψει της νέας χρονιάς:
«Θέλω φυσικά να ευχηθώ υγεία σε όλο τον κόσμο. Επίσης σαν πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΒ θα ήθελα να ευχηθώ να εκλείψει το  φαινόμενο της Βιας.

Εύχομαι να περιοριστούν τα λάθη σε όλους τους τομείς. Σεβασμός στους παίκτες στους φιλάθλους και σε όλους όσοι ασχολούνται με αυτό που λέγεται ποδόσφαιρο.«Όσον αφορά το χώρο της διαιτησίας εύχομαι να αλλάξει η νοοτροπία των διαιτητών αλλά και των ομάδων απέναντι στους διαιτητές και των φιλάθλων γενικότερα, αν και αυτό εξαρτάται από τα προηγούμενα. Οι διαιτητές να δείξουν προσοχή και επαγγελματισμό κάτι που λείπει…»

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

·                                 Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Πρεβέζας, όπου τελείωσα και το Λύκειο Πρέβεζας

·                                 Ερχόμενος στην Αθήνα για σπουδές (Ανώτατη Σχολή Ηλεκτρονικών) παράλληλα τελείωσε την σχολή Διαιτησίας του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Αθηνών (1974-75)

·                                 Στην αρχή αγωνίσθηκε στα πρωταθλήματα ΕΠΣΑ, όπου είναι το μεγαλύτερο σχολείο για τους Διαιτητές

·                                 Κατόπιν στα Εθνικά πρωταθλήματα, Εθνική Ερασιτεχνική, μετά Β’ Εθνική (1980) για τρεις αγωνιστικές περιόδους (διαιτήτευσε πάνω από 25 παιχνίδια) και το 1983 προχύθηκε στην Α’ Εθνική Κατηγορία σε πολύ μικρή ηλικία (έκπληξη για την εποχή εκείνη) , με πρώτο παιχνίδι στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ Παναθηναϊκού – Απόλλωνα Αθηνών (2-1), (9-10-1983).

·                                 Υπηρέτησε την στρατιωτική μου θητεία (Έφεδρος Αξιωματικός) στις Δυνάμεις Καταδρομών Αλεξιπτωτιστής φτάνοντας αυτήν την στιγμή στο βαθμό του Έφεδρου Ταγματάρχη, ενώ παράλληλα αγωνιζόμουνα κανονικά στα Εθνικά Πρωταθλήματα.

·                                 Από το 1983 εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΕΡΠΑ) & το 1997 μετατάχτηκε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όπου μέχρι και σήμερα, εργάζεται.

·                                 Έπαιξε σε πολλά παιχνίδια στο εξωτερικό ως Διεθνής Επόπτης (1984-1991).

·                                 Από 01/01/1991 πήρε το σήμα του Διεθνούς διαιτητή FIFA και όπου «σφύριξε» πολλά παιχνίδια , FIFA - UEFA, μέχρι 31/12/1995. Μετά απο 12 χρόνια στην Α’ Εθνική έφυγε (όχι για αγωνιστικούς αλλά ούτε και για λόγους υγείας) από την ενεργό δραστηριότητα.
Το 1996 πήρε τον τίτλο του Καθηγητή Διαιτησίας προσφέροντας στην συνέχεια τις γνώσεις και τις εμπειρίες του όχι μόνο στο χώρο της διαιτησίας, αλλά και όπου χρειασθεί.

·                                 Από το 1997 ασχολήθηκε με την Τηλεόραση μέχρι και σήμερα, σε εκπομπή στην οποία η γίνεται ανάλυση αμφισβητούμενων φάσεων και εξήγηση κανονισμών.

·                                 Παράλληλα δίδαξε στο Sport –College (σχολή Αθλητικής Δημοσιογραφίας) από το 1998 μέχρι σήμερα.

·                                 Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ).

·                                 Από το 2004, είμαι στο ΔΣ (ταμίας) του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας με Επικεφαλής (πρόεδρο) τον κ. Αντώνη Τζίκα

·                                 Σήμερα είναι τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχειρίσης Αθλητισμού.

·                                 Τέλος εργάστηκε κατά καιρούς ως ειδικός συνεργάτης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε εφημερίδες έχοντας πάντα ως αντικείμενο το χώρο της διαιτησίας.

……………………………………..

 

 

 

 

Read 4639 times
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi