Print this page

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ:Ποιός είπε ότι στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται...θαύματα;

08 Oct 2012 Written by

To 2004 o Εργοτέλης έκανε μια απο τις  μεγάλες εκλήξεις στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Κερδισε σε αγώνα μπαράζ στην Θεσσαλονίκη τον Ακράτητο, ομάδα τότε της Α’ Εθνικής και κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην μεγάλη κατηγορία.

Το 2012, μια άλλη ομάδα της Κρήτης, ο Πλατανιάς Χανίων, έγινε η τρίτη ομάδα της Κρήτης, που μετά τον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη, θα αγωνιστεί στα «σαλόνια».

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση αυτή, έχει να κάνει με το ότι σε αντίθεση με το Ηράκλειο, τα Χανιά, για πρώτη φορά αποκτούν εκπρόσωπο στην Σούπερ Λίγκ.

Κάποτε, στην δεκαετία του ’70 ο ισχυρός ΑΟΧανιά, φαινόταν να έχει όλες τς προυποθέσεις (κόσμο,ομάδα,δυναμική), αλλά δεν τα κατάφερε.

Το πέτυχε μερικές δεκαετίες αργότερα ο Πλατανιάς.Μια ομάδα απο μια περιοχή της Κρήτης, που ήταν γνωστή ώς ένα ποιοτικό τουριστικό θέρετρο, αλλά πλέον θα γίνεται ακόμη πιο γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, που θα επιχειρήσει να «ενωσει» το Χανιώτικο ποδόσφαιρο και να αποτελέσει μια νέα δύναμη απο την Κρήτη, κοντά σε εκείνες του ΟΦΗ και του Εργοτέλη.

Η επιτυχία του Πλατανιά αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν ήταν αποτέλεσμα ενός μόνο αγώνα, που θα μπορούσε να αποδοθεί και στην τύχη. Αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αγώνων μπαράζ με δυνατούς και ιστορικότερους αντιπάλους όπως η Καλλιθέα και η Παναχαική, τους οποίους ο Πλατανιάς, έβαλε απο κάτω.

Γιατί, είχε σαν ομάδα την δυνατότητα να κρατηθεί όρθια σε δύσκολες στιγμές. Αλλά βάδισε «διαβασμένη» και «οχυρωμένη» στην δύσκολη Β’ Εθνική και τις ...κακοτοπιές της.

Ο Πλατανιάς δεν υστέρησε σε κανένα απο τους τομείς στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο και παρασκήνιο της δύσκολης αυτής κατηγορίας. Και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους των ανθρώπων της ομάδας.

Ο Πλατανιάς πέρσι το καλοκαίρι μπήκε απο το «παράθυρο» στην Β’ Εθνική, τερματίζοντας στην «πεντάδα» της Γ’ κατηγορίας, ευνοημένος απο τις εκκαθαρίσεις που έγιναν για τα στημμένα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν αρκέστηκε όμως στα κεκτημένα και κινήθηκε με θάρρος και δυναμική. Εχτισε μια δυνατή ομάδα στην Β’ Εθνική και κατάφερε σε όλη τη χρονιά να είναι για ένα μεγάλο διάστημα στην πρώτη θέση, χωρίς να πέσει ποτέ κάτω απο τις θέσεις που οδηγούσαν στα πλέι-όφ που ήταν ο μεγάλος στόχος.

Και αφού κατάφερε να μπεί σε αυτά, δε άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ξεκίνησε με ένα μεγάλο διπλό στην Πατρα επί της Παναχαικής, κέρδισε ακόμη  Παναχαική και Καλλονή στα Χανιά, είχε μια ισοπαλίαν στη Μυτηλίνη και εξασφάλισε το στόχο.

Με όπλο την δυνατή έδρα  του Μαλεμε, περιοχή με μεγάλη ιστορία και ...πολεμικό παρελθόν, απο τις μάχες της Γερμανικής κατοχής, οι Χανιώτες, αποδείχθηκαν ψυχωμένοι και αναδείχθηκαν νικητές, γράφοντας μια χρυσή σελίδα για το κρητικό ποδόσφαιρο.

Ο Πλατανιάς, παρότι η ποδοσφαιρική του ιστορία είναι σύντομη, δεν έπεσε απο τον... ουρανό. Ούτε είναι μια ομάδα-φωτοβολίδα. Εχει μια συγκροτημένη διοίκηση, ένα πρόεδρο (Βαρουξάκης) που ασχολείται 24 ώρες την ημέρα με την ομάδα του και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη και μια ομάδα που «χτίστηκε» χρόνο με το χρόνο.

Η φετινή επιτυχία του Πλατανιά, είναι μια προσπάθεια ετών, που επιβραβεύεται.

Ξεκίνησε απο τις χαμηλές κατηγορίες και πολύ σύντομα –όπως και ο Εργοτέλης- έφτασε στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκ.

Παρότι είναι σαφές ότι ο δρόμος της επιβίωσης στην κατηγορία των μεγάλων δεν θα είναι εύκολος, οι Χανιώτες είναι έτοιμοι να διαψεύουν εκείνους που τους θεωρούν ότι θα είναι ο αδύναμος κρίκος της κατηγορίας.

Πλατανιάς όπως...Εργοτέλης!

Η  ποδοσφαιρική ιστορία και πορεία  του Πλατανιά, έχει σοβαρες ομοιότητες  με αυτήν του Εργοτέλη. Και οι δυο ομάδες ανέβηκαν πολύ γρήγορα, τα ποδοσφαιρικά σκαλοπάτια των κατηγοριών, για να βρεθούν στην μεγάλη κατηγορία.

Οπως και ο Εργοτέλης, έτσι και ο Πλατανιάς, ευνοήθηκε απο κάποιες συγκυρίες και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Αφησε πολύ γρήγορα πίσω την Γ’ και την Β’ Εθνική, που είναι κατηγορίες με πολλά...βάσανα και δυσκολίες.

Και οι δυο ομάδες  δεν φημίζονται για την δυναμική τους.

Ο Πλατανιάς, μια περιοχή 20 χιλιάδων κατοίκων έξω απο τα Χανιά, είναι και αυτός ένας σύλλογος πολύ κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα επινίκια της ανόδου στην μεγάλη κατηγορία οι φίλαθλοι του Πλατανιά, φώναζαν το σύνθημα «ούτε 1.000 δεν είμαστε, Super League ερχόμαστε».

Το μικρό γήπεδο του Μάλεμε ήταν σε κάθε παιχνίδι «ζεστό» στα παιχνίδια της ομάδας (περίπου 1000 φίλαθλοι ε κάθε παιχνίδι), αλλά σίγουρα στα Περβόλια όπου γίνονται εργασίες ώστε η χωρητικότητα του να αυξηθεί σε 3 χιλιάδες, οι άνθρωποι του Πλατανιά ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν την συνμπαράσταση του Χανιώτικου ποδοσφαιρικού κοινού, αλλά και φιλάθλους ουδέτερους (κυρίως τους πολλούς φίλους του Ολυμπιακού, αλλά και του Παναθηναικού που υπάρχουν στην πόλη).

Ενώ θέλουν να «γεφυρώσουν» και τις σχέσεις τους με τον ΑΟΧανιά που είναι η ομάδα με τον κόσμο στην περιοχή, αλλά για διάφορους λόγους, η ιστορική αυτή ομάδα παραμένει «εγκλωβισμένη» στην Γ’ Εθνική.

Μια ακόμη «ομοιότητα» του Πλατανιά με τον Εργοτέλη είναι το χαμηλό μπάτζετ με το οποίο πέτυχαν το στόχο. Μόνο αν αναλογιστεί  κανείς το γεγονός ότι ο Πλατανιάς είχε μπάτζετ 600 χιλ. ευρώ  και κατέφερε να πετύχει την άνοδο στην Σούπερ Λίγκ (την ίδια ώρα που ο ΟΦΗ στην πρώτη του χρονιά ξόδεψε περί τα 4 εκ. ευρώ και δεν τα κατέφερε) , γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν τι κάνουν.

Είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, αλλά φαίνεται να γνωρίζουν που βαδίζουν. Ξέρουν την δουλειά που έχουν αναλάβει. Δεν βγαίνουν να το φωνάξουν, αλλά αυτό αναδεικνύεται απο μόνο του, μέσα απο την πορεία και τις επιτυχίες της ομάδας.

Ακόμη, όπως ο Εργοτέλης εκείνης της εποχής, έτσι και ο Πλατανιάς, βάδισαν σωστά στο «παρασκήνιο». Δεν πήγαν «ξυπόλητοι στ’ αγκάθια», αλλά φρόντισαν να προστατέψουν την ομάδα τους, εκεί που έπρεπε. Ακόμη και αν χρειάστηκε α αντιετωπίσουν ομάδες με μεγάλυτερη ποδοσφαιρική ιστορία, αυτό δεν φάνηκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο. Ούτε στους αγώνες του πρωταθλήματος, ούτε στα μπαράζ.

Απο την συμπεριφορά της διαιτησίας, μόνο ...παράπονο που δεν μπορούν να έχουν στον Πλατανιά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το στοιχείο αυτό, ήταν και το μοναδικό για να πετύχουν το στόχο. Καμία ομάδα άλλωστε που δεν έχει αγωνιστικές δυνατότητες, δεν μπορεί να επωφεληθεί απο κάποια σφυρίγματα. Και αυτά όμως είναι...απαραίτητα για την επιτυχία.

«Ο Πλατανιάς θα ενώσει τα Χανιά»

«Τιμονιέρης» της προσπάθειας του Πλατανιά είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Στελλιος Βαρουξάκης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι για την επιτυχία της ομάδας δεν είναι τίποτε τυχαίο. Οπως λέει «τίποτα δεν είναι τυχαίο και αυτό οφείλεται στα παιδιά. Ακόμα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει γιατί εμείς ξεκινήσαμε με μια ομάδα που θέλαμε να πρωταγωνιστήσει στην Γ’ Εθνική. Βρεθήκαμε  ξαφνικά στην Β’ Εθνική και τελικά καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο, στην Σούπερ Λίγκ» τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας των Χανίων, που θεωρεί ότι «το καλό κλίμα και η χημεία  που υπήρχε στην ομάδα, μεταξύ ποδοσφαιριστών, προπονητών και διοίκησης  ήταν το κλειδί για την καλή πορεία και την επίτευξη του στόχου». Ο Στ. Βαρουξάκης, τονίζει ότι  “είμαστε μια μικρή ομάδα που δεν είναι της λογικής να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μπάτζετ και να γίνουν πολλές μεταγραφές. Θα στηρίχθουμε στους παίκτες που βρίσκονται ήδη στην ομάδα και σίγουρα θα γίνουν κάποιες  προσθήκες με έμπειρους ποδοσφαιριστές. Θα κάνουμε προσεκτικές επιλογές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή πορεία και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι με σωστές επιλογές μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλό. Στόχος μας θα είναι η παραμονή στην κατηγορία”.

Ο πρόεδρος του Πλατανια ποντάρει πολλά στην συμπαράσταση απο το ποδοσφαιρικό κοινό των Χανίων. Οπως αναφέρει “είναι μια μεγάλη στιγμή για το Χανιώτικο ποδόσφαιρο γιατί είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί μια ομάδα στην Σούπερ Λιγκ.Πιστεύω ότι η προσπάθεια του Πλατανιά μπορεί να ενώσει τα Χανιά γιατί είναι μια υγιής προσπάθεια”.

Ενώ για τις διοικητικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά την άνοδο της ομάδας στην Σούπερ Λίγκ, επισημαίνει ότι  “δεν είμαι μόνος. Εχω καλούς συνεργάτες στην διοίκηση. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και άλλες βοήθειες για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας”.

 «Ανταγωνιστική ομάδα»

Ο  προπονητής Γιάννης Χατζηνικολάου, αναζητούσε εδώ και πολλά χρόνια την ευκαιρία για μια μεγάλη επιτυχία. Δυο φορές στον πάγκο του ΟΦΗ, είχε καλές και κακές στιγμές, ενώ πολύ περισσότερο δεν έζησε με τον Ιωνικό, ή το Αιγάλεω, αυτά που έζησε στην ομάδα των Χανίων. Ο 47χρονος Σερραίος τεχνικός ανέβασε τον Πλατανιά στην Σούπερ Λίγκ και συνέδεσε το όνομα του με την επιτυχία αυτή, που αποτελεί για τον ίδιο μια προσωπική δικαίωση. Αντικατέστησε στα μισά της σεζόν τον  πετυχημένο Τίμο Καββακά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και κατέφερε να την φτάσει  στην ...υπέρβαση. Ο ίδιος τονίζει ότι  «επειδή βρίσκομαι αρκετά χρόνια στην Κρήτη, γνωρίζω πως οι Χανιώτες είναι άρρωστοι με το ποδόσφαιρο και προσπαθούσαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Το κατάφεραν μέσω του Πλατανιά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μου φαινόταν αδιανόητο τα Χανιά, που αποτελούν μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας, με τέτοια κουλτούρα και τέτοιες υποδομές σε όλα τα επίπεδα, να μην μπορούν ανέβουν επίπεδο».

Ενώ για την ομάδα που θέλει να παρουσιάσει στην Σούπερ Λίγκ, τονίζει ότι  «στόχος είναι να  δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, όχι όμως πραγματοποιώντας δεκάδες μεταγραφές δημιουργώντας έξοδα και υποχρεώσεις που σε 1-2 χρόνια θα πνίξουν τον σύλλογο.Θέλουμε να χτίσουμε μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ και να διατηρήσουμε το οικογενειακό κλίμα. Να δημιουργήσουμε τις βάσεις προκειμένου να πλαισιωθεί από ποδοσφαιριστές του νομού και κατ΄επέκταση της Κρήτης. Αναμφίβολα ο βασικός στόχος μας σε πρώτη φάση, θα είναι η παραμονή στην κατηγορία και εν συνεχεία η δημιουργία ποδοσφαιρικής κυψέλης στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων».  

«Θα τους διαψεύσουμε!»

Οταν το 2004 ο Εργοτέλης ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκ, στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό, στους παίκτες  που προερχόταν απο τον ΟΦΗ. Και ο Πλατανιάς, εόχε στις τάξεις του παιδιά που πέρασαν άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, απο την κορυφαία ομάδα του νησιού. Ο Τζανής, ο Ραπτάκης, αλλά και ο Μαραγκουδάκης. Ο τελευταίος ήταν μάλιστα μέλος  της ομάδας του ΟΦΗ’94, απο την οποία τροφοροδοτήθηκαν πολλές ομάδες. Ο Μαραγκουδάκης που έχει καταγωγή απο το Ρέθυμνο, ήταν απο τους πρώτους που ανανέωσαν την συνεργασία τους με την ομάδα των Χανίων. Οπως τονίζει  «και στην FOOTBALLLEAGUEκανείς δεν μας πίστευε επειδή μπήκαμε από το παράθυρο στην κατηγορία.  Μας είχαν πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό και τους  διαψεύσαμε. Εύχομαι να κάνουμε ξανά το ίδιο. Ο στόχος είναι να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων. Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το μέγεθος αυτής της επιτυχίας. Ποτέ ομάδα των Χανίων δεν πέτυχε κάτι ανάλογο. Υπάρχει  όμως εμπιστοσύνη στην διοίκηση. Λειτουργεί πολύ σωστά. Είναι από τα πιο νοικοκυρεμένα σωματεία Πανελλαδικά ο Πλατανιάς. Η διοίκηση θα ενισχύσει την ομάδα, όπως έκανε και πέρσι σε μια άλλη κατηγορία. Ο στόχος θα είναι η σωτηρία της ομάδας. Μας διευκολύνει σε αυτό ότι το νέο πρωτάθλημα, θα είναι παράξενο με κάποιες ομάδες να έχουν περιορισμό στις μεταγραφές. Επίσης οι ομάδες όλες δυσκολεύονται οικονομικά. Όπως φαίνεται μας δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουμε το στόχο της σωτηρίας».

Η έδρα στα Περβόλια

Ο μεγάλος στόος των ανθρώπων του Πλατανιά, είναι να καταφέρουν να ενώσουν το Χανιώτικο ποδοσφαιρικό στοιχείο. Η ομάδα να ταυτιστεί με την πόλη των Χανίων και να «ενώσει» τους φιλάθλους και τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις της περιοχής. Η έδρα της ομάδας θα είναι το γήπεδο των Περιβολίων.Οι εργασίες ξεκίνησαν με την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και τη δημιουργία της υπόβασης.Στο σχέδιο παρεμβάσεων είναι ακόμη η  τοποθέτηση σκεπάστρου στην κεντρική κερκίδα (2.500 θέσεις), η ανέγερση δύο εξεδρών (700-800 θέσεις έκαστη), μία πίσω από κάθε εστία, η τοποθέτηση δύο πυλώνων φωτισμού και ακόμη 24 προβολέων, η αλλαγή του τρόπου πρόσβασης (εισόδου - εξόδου) και φυσικά η αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων. Το συνολικό κόστος των εργασιών θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ.

Τα γήπεδα σε Πλατανιά και Μάλεμε

Το γήπεδο του Πλατανιά κατασκευάσθηκε το 1959 και υπάρχει μέχρι σήμερα, φτιάχτηκε από τους ίδιους τους κατοίκους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αξίνες για να σκάψουν το χωράφι και με γαϊδούρια μετέφεραν χώμα για την επιχωμάτωση του γηπέδου.

Σήμερα ο Πλατανιάς διαθέτει δύο γήπεδα τα οποία ανήκουν στο Δήμο Πλατανιά το ένα είναι το προαναφερθέν εντός του χωριού, το οποίο από τη περίοδο 2008-09 διαθέτει πλαστικό χλοοτάπητα, σύγχρονων προδιαγραφών, και το δεύτερο στην παραλία του Μάλεμε σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία στο Δήμο Πλατανιά ο οποίος κατασκεύασε το γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα και το οποίο ήτα φέτος  το κύριο γήπεδο στο οποίο αγωνίστηκε η ομάδα του Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ. Στις υπάρχουσες μάλιστα εγκαταστάσεις, περιλαμβάνεται ένα ακόμη γήπεδο, το οποίο η ομάδα χρησιμοποιεί για τις προπονήσεις της.

Οι χώροι αυτοί πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ώς προπονητικά κέντρα για την ομάδα των Χανίων και τις υποδομές της

Ο Πλατανιάς και η Γερμανική κατοχή!

Η ιστορία του Πλατανιά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Γερμανική κατοχή.Ο Πλατανιάς ιδρύθηκε το 1931 και προήλθε από το σωματείο Ιάρδανος (από το ομώνυμο τοπικό ποτάμι). Το 1943 ο Πλατανιάς αγωνίσθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Χανίων χωρίς βασικούς παίκτες του, ένας εκ των οποίων ο Γαλάνης είχε τραυματιστεί από όλμο στην κοιλιά.

Σύμφωνα με την ιστορία, κάτοικοι της περιοχής έκλεψαν από αποθήκες των Γερμανών κατακτητών σημαίες από τις οποίες μοδίστρες του χωριού έραψαν τις φανέλες με τις οποίες ο Πλατανιάς αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου. Αυτό ήταν και ο λόγος που η ομάδα διάλεξε τα κόκκινα χρώματα στις φανέλες της.

Το κόκκινο τριφύλλι που έχει ως έμβλημά της προέρχεται είτε από τις εκτάσεις με τριφύλλι που υπήρχαν στην περιοχή είτε από λάθος του δημιουργού, που ήθελε να σχεδιάσει πλατανόφυλλο που θα προσδιόριζε και την ονομασία, αλλά προέκυψε τριφύλλι!

.Η ποδοσφαιρική ιστορία του Πλατανιά!

Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη ως επίσημο μέλος της ΕΠΟ με αριθμό μητρώου 742 και συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα με τις υπόλοιπες ομάδες Τάλως, Ατλαντίδα, Ιωνία, Αστέρας, Όμιλος κ.α). Ήταν η εξέλιξη του σωματείου «Ιάρδανος» (όπως το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής) που εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε σκοπευτική ομάδα, τμήμα άρσης βαρών και άλλων αθλημάτων.

Το 1942-43 ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ αγωνίσθηκε για τον τελικό Κυπέλλου με το παραδοσιακό σωματείο «ΤΑΛΩΣ» έχοντας όμως σημαντικές απουσίες όπως αυτές των ασθενών τερματοφύλακα ΚΟΥΡΟΥΠΗ και  ΛΑΔΑΚΗ  και του ΓΑΛΑΝΗ που έφερε τραύμα όπλου στην κοιλιά. Αν και ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ έχασε στον αγώνα, ο τελικός αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω των ενδυμασιών των παικτών του.

Το 1945 η ομάδα ατόνησε λόγω της έντονης μετανάστευσης και του εμφυλίου πολέμου που ανάγκασε πολλούς παίκτες να απομακρυνθούν από τον τόπο τους.

Το 1958 περίπου επανιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μανόλη Μαθιουλάκη και πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Μανόλη Καλλιτσάκη και αγωνιζόταν στην τρίτη τοπική κατηγορία.

Τότε έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Χανίων και την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε κατηγορία όπου παρέμεινε έως το 1969.

Για πρώτη φορά αγωνίσθηκε στην Α' τοπική κατηγορία το 1970.

Το 1971 ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ αγωνίσθηκε σε ένα σημαντικό παιχνίδι με την Αναγέννηση Χανίων (σημερινή Ιωνία) αλλά λόγω των πολιτικών καταστάσεων της εποχής, η ομάδα αδικήθηκε, έγινε σύρραξη στο γήπεδο, τιμωρήθηκε και παρέμεινε αδρανής έως το 1975.

Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975 επανιδρύθηκε, αγωνιζόμενη στη Γ' τοπική κατηγορία όπου παρέμεινε για δυο χρόνια και ανέβηκε στη Β' όπου αγωνίστηκε άλλα δύο χρόνια για να καταλήξει να αγωνίζεται στην Α' κατηγορία .

Από το 1980 ξεκινά η ανοδική πορεία του ΠΛΑΤΑΝΙΑ ο οποίος συμμετείχε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (αντίστοιχο της σημερινής Γ' Εθνικής) αγωνιζόμενος σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τους δυο πρώτους αγώνες, η ομάδα υποβιβάσθηκε και τότε πραγματοποιήθηκε ριζική ανανέωση, με   ποδοσφαιριστές - κατοίκους του Πλατανιά.

Το 1985 ανέβηκε κατηγορία (Δ' Εθνική) αλλά υποβιβάσθηκε την ίδια χρονιά. Για τρία χρόνια αγωνίσθηκε στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα Χανίων.

Το 1989 ανέβηκε στη Δ’ Εθνική κατηγορία για δύο σαιζόν. Το 1993 μετά τον υποβιβασμό της, αγωνίσθηκε για μια χρονιά στο Περιφερειακό πρωτάθλημα οπότε και το κατέκτησε. Μετά τον υποβιβασμό της αγωνίσθηκε ως το 2002 στο τοπικό πρωτάθλημα.

Πήρε πρωταθλήματα τα έτη 1980, 1985, 1989 και 1993.

Από το 2002 έως και την περίοδο 2008-09 ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ αγωνίστηκε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κρήτης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και συγκεντρώνοντας 305 βαθμούς στο σύνολο! Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν η δεύτερη σε δυναμική, βάση βαθμών, ομάδα στην Κρήτη, μετά την Χερσόνησο.

To2008-2009: Η καλύτερη, έως εκείνη την περίοδο, ποδοσφαιρική χρονιά της ιστορίας του Α.Ο. Πλατανιά, καθώς μετά από μία εκπληκτική σαιζόν αναδεικνύεται πρωταθλητής του περιφερειακού πρωταθλήματος.

To2009-2010: Η ομάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά στην στην Γ' Εθνική και καταφέρνει μετά από μία μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε κατά τη διάρκειας της σαιζόν να παραμείνει στην κατηγορία. Συγκεκριμένα, κατέκτησε 38 βαθμούς σε σύνολο 34 αγώνων, τερματίζοντας στη 12η θέση της βαθμολογίας!

To2010-2011: Ο Πλατανιάς αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική. Δεν κατάφερε να πετύχει την άνοδο,  όμως οι ποινές σε ομάδες της Σούπερ Λίγκ (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα)  και της Β’ Εθνικής (Ηλιούπολη), του έδωσαν το εισιτήριο για την Β’ Κατηγορία

Το 20111-12: Ο Πλατανιάς αναδεικνύεται πρώτος στα μπαράζ ανόδου της Β’ Εθνικής με αντιπάλους την Καλλιθέα, την Παναχαική και την Καλλονή και κερδίσει το εισιτήριο για την Σούπερ Λίγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Read 6261 times Last modified on Monday, 08 October 2012 17:20
Rate this item
(0 votes)

Latest from george